Det sultne barn trenger, er flere kjendiser

Angelina Jolie's Charity Work3

Hva skulle de sultne barna i Afrika gjort uten alle kjendisene? Ville de overlevd en dag uten?

Blant dagens kjendiser, kryr det av humanitært opptatte celebriteter. Dagens stjerner, er ikke bare skuespillere, sangere og artister. De redder verden også. Madonna redder Malawi, Clooney stopper krig i Darfur, Tone Damli metter sultne, afrikanske barn, Bono kurerer AIDS. Det fremgår nesten utvilsomt at verden hadde vært et mye bedre sted hvis alle var like fantastiske som kjendisene.

Men hvor ekte og genuint er dette engasjementet egentlig? Er ikke kjendisene bare ute etter å polere sitt eget image? Hadde de gjort noe som helst hvis det ikke var et kamera i nærheten? Og forhindrer vi sultkatastrofer ved at afrikanske barn får et besøk av Angelina Jolie? Og vet de afrikanske barna egentlig hvem Angelina Jolie er?

Starten på artisters humanitære engasjement kan spores tilbake til George Harrison og Ravi Shankars «Concert for Bangladesh» i 1971 for å rette fokus på problemene i landet. Men da det virkelig tok av var med Bob Geldofs julesang «Do They Know It’s Christmas» i 1984, og den påfølgende veldedighetskonsert Live Aid i 1985. Man innså at det å bry seg om sultne barn, var noe som kunne gi positiv publisitet. Så kom Bono og U2, som ikke «bare» var et rockeband, de var så samfunnsengasjerte at man kunne nesten lure på hvordan de fikk tid til å lage musikk. Derfra går spiren fram til i dag, der det knapt finnes en kjendis som ikke har en sak eller konflikt de bryr seg om, eller et afrikansk land, som er «deres».

Man ser gjennom pressen at ingenting er umulig når man er kjendis og at kjendisene egenhendig redder verden. «Det er fantastisk å vite at man kan bidra». I hvert fall når det blir vist som reportasje under TV2s artisgalla, ledsaget av litt rørende musikk. Det som muligens kan framstå litt hyklersk, er når man tenker på hvilke luksus-liv de egentlig lever (i hvert fall om man drar inn kongefamilien). Kall meg kynisk, men tror nok ikke alle celebritetene har kommet dit de er i dag fordi de er så fantastisk snille med alle?

Til slutt kan man jo se litt på framstillingen av det hele. Er disse landene virkelig så jævlige som de framstilles? Man skulle jo tro at afrikanske land kun består av jordhytter og fluer. Men alt dette kan ses i sammenheng med den tradisjonelle vestlige oppfatningen om at «negrene trenger å reddes», der vi fremstilles som ridderne på den hvite hest som kommer og berger de.

Men selvfølgelig, neste gang det skjer en katastrofe et sted, kommer det nok enda en veldedighetskonsert. Ikke sant, Trine Rein? Her har du nok en sjanse! Får håpe for din skyld at ingen tar ideen fra deg, før du har fått stelt i stand noe.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s