Nelson Mandela – Sør-Afrikas sterke symbol

Bilde

Nelson Mandela ligger for døden, og Sør-Afrika og verden forbereder seg på å miste en av sine sterkeste personligheter og ikon.

Nelson Mandelas motstand mot Sør-Afrikas hvite mindretallsstyre apartheid-styre førte til at han satt fengslet i 27 år, mesteparten av  tiden på fengselsøya Robben Island. Han ble løslatt i 1990 og mottok i 1993 Nobels fredspris sammen med Frederik Willem de Klerk. Madiba, som han er kjent som i Sør-Afrika, ble senere landets første svarte president og satt i fem år fra 1994 til 1999, og har blitt verdens kanskje sterkeste symbol på frihet og likeverd. Mandela har oppnådd det nærmeste du kan komme en helgenstatus i levende live og hele verden kjenner helte-historien om mannen som dedikerte livet sitt til kampen mot apartheid.

Dessverre blir det tydeligere og tydeligere at Nelson Mandela i dag blir brukt som et symbol av regjeringspartiet for å legitimere sitt korrupte styre. Nelson Mandela var da han ble Sør-Afrikas president i 1994, 76 år gammel, og sterkt svekket etter årene i fengsel. Etter kort tid som president overlot han det meste styringen av landet til sin vise-president, Thabo Mbeki, som senere ble Nelson Mandelas etterfølger som Sør-Afrikas president. Mandela var med andre ord aldri den som styrte Sør-Afrika, men resten av ANC var smertelig klare av betydningen av Mandela som frontfigur.

Mandelas parti, African National Congress (ANC) har vært det største politiske partiet i Sør-Afrika og har vunnet valgene til nasjonalforsamlingen og i de aller fleste delstatsforsamlingene med absolutt flertall siden 1994, og har dermed vært den dominerende politiske kraften i landet.

Landets utvikling og kampen mot fattigdom har dessverre ikke vært hovedfokuset for Mandelas etterfølgere. Heller har vi fått et land der korrupsjonen blomstrer, der den regjerende ANC-eliten bruker sine posisjoner til å sikre seg mest mulig til seg og sine. Dagens sør-afrikanske president, Jacob Zuma, har blant annet vært under etterforskning for både korrupsjon og voldtekt. Til og med Nelson Mandelas eks-kone, Winne Mandela, har blitt dømt for medvirkning til kidnapping og mord (Hun slapp utrolig nok unna med en bot). Denne utviklingen har ført til at en annen av heltene fra kampen mot apartheid-regimet, nobelprisvinneren Desmond Tutu, som var den som ga verden betegnelsen «regnbuenasjonen» om Sør-Afrika, de siste årene har blitt en av ANCs største kritikere.

Utviklingen i Sør-Afrika etter apartheidregimets fall, ble aldri så positiv som verden trodde det skulle bli. Dagens Sør-Afrika har blitt et samfunn preget av kriminalitet, korrupsjon og vold. Sør-Afrika regnes i dag som et av verdens farligste land som ikke ligger i en krigssone, og 42 mennesker blir drept i landet hver eneste dag.

På toppen av det har landet opplevd en stor emgrasjon av hvite, en såkalt «brain-drain». 800 000 hvite sørafrikanere har forlatt landet siden 1994, med det kompetansetapet det innebærer for landet.

Det er med andre ord et splittet land og et land betydelige utfordringer, den gamle statsmannen nå er i ferd med å forlate.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s