Hvite tigere – innavlede sirkusdyr

16_1024

Sagnomsuste, populære og litt mystiske. Hvite tigere har opp gjennom årene blitt stadig mer populære. Ikke minst pga megahomsene Siegfried og Roy som brukte hvite tigere i sine Las Vegas-show. Mange har fått det for seg at dette er en sjelden underart av tigere som er svært utrydningstruede. Dette er feil. De hvite tigerne som du finner rundt om i dyreparker er etterkommere etter en hvit tiger som ble parret med sin egen datter, og er derfor grovt innavlede. Årsaken til dette er at det sjeldne genet for fargeløsheten er recessivt og må derfor komme fra begge sider. Dette genet er så sjeldent at hvite tigere som godt som ikke eksisterer ute i naturen, kun 0.001% av alle bengalske tigere har dette genet. Derfor har innavling vært eneste måten å frembringe de populære tigrene på.

Litt historie:

I 1951 fanget Maharajen av Rewa i India, den hvite tigeren som ble forfaderen til alle dagens kjente hvite tigere. Denne tigeren fikk da navnet Mohan. I 1953 ble Mohan parret med en normalfarget tigerhunn i håp om å produsere hvite tigerbarn. Dette var imidlertid mislykket, i og med at alle barna ble normalfargede. Mohan ble senere parret med sin egen datter, Radha, som var bærer av det hvite genet fra sin far. Og denne gang lykkes prosjektet, og fire hvite tigere ble født. Maharajen startet da en egen eksportindustri med hvite tigere som ble produsert på løpende bånd og spredt rundt om i dyreparker verden over. Mohan ble også senere parret med sine barnebarn og innavlen ble grovere og grovere. De fleste hvite tigere i dag, er altså direkte etterkommere i alle ledd etter den ene hvite tigeren som ble fanget i 1951.

Dette genet finnes da som nevnt kun hos den bengalske underarten av tigere, eventuelle hvite sibirske tigere er i virkeligheten hybrider eller blandning av de to underartene. Dette, i tillegg til innavlingen, er årsaken at til foreningen for Amerikanske dyreparker (Association of Zoos and Aquariums) forbød sine medlemmer i 2011 å avle frem hvite tigere. Forhåpentligvis følger flere dyreparker etter. Hvite tigere er heldigvis ikke å oppdrive i Norge, siden Kristiansand Dyrepark er med i et internasjonalt avlsprogram for å bevare en sterk og ren tigerstamme, men du trenger ikke lenger enn til Stockholm (http://www.vg.no/reise/artikkel.php?artid=110382), for å finne en dyrepark som prøver å profilere seg med sine «sjeldne» og «utrydningstruede» hvite tiger som VG skriver.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s