Foredragsindustrien- ikke la deg luresnacka_om_kommunik

Lasse Gustavsson, Øyvind Hammer, Idar Vollvik, Erik Bertrand Larsen, og mange fler. Det finnes mange der ute som både vil inspirere og motivere deg til å gjøre noe med det kanskje tafatte livet ditt – mot at du kjøper billetter til foredragene deres selvsagt, og kanskje til og med kjøper bøkene deres. I løpet av kanskje en times tid skal de innbille lettlurte fjols at det de har gjort er noe alle kan få til, og til og med gi tilhørerne troen på at alle kan bli en suksess, det gjelder bare å ville det nok.

Litt av den logiske bristen her selvfølgelig, er at hvis alle kunne vært like suksessrike som de som står på scenen, hadde vel alle vært det. Hvor mange ganger har du hørt om noen som plutselig ble en suksess etter å ha hørt et foredrag? «Hvorfor ble du så rik, Røkke?» «Nei, jeg hørte et foredrag med Lasse Gustavson, så gikk jeg hjem og så ble jeg rik, sånn plutselig»Sannheten er vel heller at det dreier seg en industri der man etter å ha fått et kjent navn eller gjort noe ekstraordinært, skal gjøre penger på nettopp dette. «Milk the Cow» eller å melke kua på godt norsk, gjerne til du har skvist ut de siste dråpene til det maksimale.

For deg som nå etter å lest litt om dette, vil starte din egen motivasjonsforedrag-business, skal jeg her gi deg hele oppskriften:

Kom deg i media, et eller annet, nesten samme hva (unntatt Paradise Hotel, selvsalgt, da ender du opp i en pølsebod). Deretter lager du et foredrag der du komprimerer hele bakgrunnshistorien inn i et par utvalgte, gjerne overdramatiserte episoder, som sikkert ikke foregikk slik de blir gjenfortalt. Dette skal du da presentere som årsaken til suksessen. Du forenkler og får det til å høres så enkelt ut at alle de som betalte minst 500 kr for å høre på deg, føler de har fått noe igjen. I tillegg for å øke troverdigheten/kredibiliteten i det du snakker om, dropp gjerne et par kjendisnavn inn i historiene dine og samtidig gi inntrykk av at hvis du kanskje ikke kjenner de, at du har vært involvert i det de driver med på en eller annen måte. På toppen av det hele topper du det hele med en tårevåt og sentimental historie om nedturer som da du møtte veggen etter skilsmissen eller om da du fikk juling da du var liten, og selvfølgelig om veien opp igjen. Det ultimate her er selvfølgelig hvis du har vært rusmisbruker! Da kan du holde det gående i årevis med å fortelle om hvordan du kom deg ut av rushelvetet etterpå. Det funker enda bedre hvis du har en slags kjendisstatus fra før av. Da kan du fortelle om det i intervjuer til God kveld Norge og Se & Hør i årevis etterpå. (Bare sjekk ut Hank og Vinni)

Du kan også gjerne kombinere foredraget med å prøve å selge tilleggsprodukter til dine eventuelle tilhørere. (Dra på et foredrag med Idar Vollvik så skjønner du hva jeg mener. Han prøver bare å promotere de råtne Ludo-produktene sine i håp om at han slipper å miste huset til kemneren). Gjerne bøker som du kan selge for litt ekstra av vanlig pris, mot en personlig hilsen til vedkommende som kjøper den på standen din etterpå.

Så moralen her er: Du kan bli ganske suksessrik av å holde foredrag.

Til slutt en liten oppfordring: Gjerne dra på disse foredragene for underholdningens skyld, men ikke tro at det kommer til å endre livet ditt eller deg som menneske. De vil bare tjene penger på deg!

Eksterne linker:

http://www.4inspiration.no/om-lasse-gustavson/

http://www.publicom.no/lasse-gustavson/

http://lederne.no/2013/03/forhandssalg-av-billetter-til-motiverende-seminar-med-lasse-gustavson/

http://www.bokkilden.no/SamboWeb/utvalg.do?term=forfatter:%22Lasse+Gustavson%22

http://e24.no/naeringsliv/kjendisene-haaver-inn-paa-foredrag/20354731

http://www.seher.no/512113/snakker-penger

http://aksjebloggen.com/v%C3%A6rt-pa-motivasjonsforedrag-med-%C3%B8vind-hammer/

20091112_0001resource

2 tanker på “Foredragsindustrien- ikke la deg lure

 1. Fascinerende at du har greid å komme frem til en slik konklusjon etter 2 dager, noe som sier meg at du ikke har forsøkt noe av det du har hørt. Selvsagt vil ikke livet ditt forandre seg umiddelbart etter du har vært på et foredrag, og selvsagt vil det ikke forandre seg om du ikke gjør noe som helst med det selv, men heller kun sitter deg ned å sutrer over at ingenting skjedde.

  «…men ikke tro at det kommer til å endre livet ditt eller deg som menneske. De vil bare tjene penger!»

  Selv har livet mitt forandret seg veldig mye etter slike foredrag, men ikke foredragene alene. Foredragene har gitt meg helt vannvittig motivasjon og ikke minst et helt annet perspektiv og ikke minst kontakt med andre likesinnede og motiverte mennesker som hjelper å pushe hverandre, som jeg så har brukt for å gi meg selv en ny retning i livet. Jeg har også sett mange andre venner (venner jeg gjerne har fått gjennom slike foredrag) som også har forandret seg vannvittig gjennom de siste årene, og det er ingen tvil om at de er lykkeligere med sin nye livsstil. Men som sagt, dette er ikke et resultat av foredrag alene, foredragene er bare en liten ingrediens i en slik forandring. En ingrendiens som ikke er nødvendig, men som gir den ekstra piffen, det ekstra krydderet som virker som en motivasjonsinnsprøytning. Men selvsagt, hvis du sitter i salen og bare sutrer og føler deg lurt og ikke har noen planer om å faktisk gjøre noe med det du hører og ikke har noen planer om å faktisk gjøre en forandring i livet ditt, så burde du kanskje holde deg langt unna slike foredrag ja.

  At du kan klage på at de tar seg godt betalt synes jeg er direkte latterlig. Du velger selv om du føler den prisen er verdt det eller om du heller vil bruke det på et klesplagg (som ihvertfall ikke vil forandre livet ditt). Hadde ikke du også tatt imot penger hvis noen var villige til å betale for å høre på deg? (Ikke at jeg tror noen hadde giddet å betale for å høre på en negativ person som deg).

  Og til slutt, jeg har vært på mange foredrag (blandt annet Øyvind Hammer) og ikke minst Morten Hake Summit hvor inntektene går til veldedige organisasjoner. I det siste tilfellet har arrangørene jobbet hardt i mange måneder for å lage en helg fullspekket av motiverende foredragsholdere uten at de tjener en eneste krone på det selv. Men siden du liker å dra alle over en kam så..

  PS: Egentlig ingen vits å svare på denne kommentaren for jeg har ingen planer om å besøke denne bloggen igjen…

  • Det som bringer verden framover er kritisk tenkning vettu, ikke sånne ukritiske heiagjenger som deg. Men tydelig at du føler at du har fått valuta av disse foredragene, som selvfølgelig er bra for deg. Selv om jeg selvfølgelig ikke har noen garantier for at du ikke selv har interesser innenfor denne nevnte industrien. Tar meg også tid til å svare deg likevel jeg, selv om du da som nevnt ikke kommer til å lese svaret mitt.

   Du tolker det da dithen som at jeg oppdaget hva et motivasjonsforedrag var for noe for tre dager siden og at denne svært innbringende industrien var ukjent for meg inntil da, og at jeg da har et svært tynt grunnlag for mine betraktninger. Dette stemmer da selvfølgelig ikke, føler jeg har opparbeidet meg et svært godt grunnlag for mine betraktninger etter årevis i næringslivet med flerfoldige møter med disse motivasjons-predikantene.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s