Tidenes beste film – Gladiator

1224678691912_758

Om du bare skal se en film i løpet av din levetid, bør det være Ridley Scotts mesterverk ifra 2000, «Gladiator» med Russell Crowe i hovedrollen.

Sjelden har vel beskrivelsen «episk mesterverk» passet bedre på en film og sjelden har vel en skuespiller vært mer skreddersydd til en rolle enn Russell Crowe som generalen og gladiatoren Maximus.

I filmen møter vi først Maximus i Germania, som en av keiser Marcus Aurelius mest betrodde generaler. Faktisk setter keiseren ham så høyt at han en kveld blir kalt over til den døende keiseren og får høre at han vil ha Maximus som sin etterfølger fremfor sin egen sønn, Commodus. Men innen dette blir offentliggjort, dør keiseren for Commodus’ hånd og Maximus må flykte. Hjemme blir han møtt av et skrekkslagent syn: Den nye keiserens menn har utslettet hele Maximus familie og utmattet etter flukten synker han sammen. Morgenen etter våkner han i fangenskap som etter hvert fører til at han ender opp som gladiator. Med sine militære ferdigheter gjør Maximus stor suksess på arenaen, og blir fort en publikumsfavoritt.

Etter hvert kommer han til Roma og får kjempe foran sin nemesis, keiser Commodus. Maximus blir etter hvert så populær blant Roms befolkning, at hans popularitet overgår den etter hvert svært så sjalue keiseren. Det utvikler seg til en maktkamp mellom de to, selv om den ene bare er en gladiator, og den andre er keiser av Rom. Til slutt ender det med at Commodus utfordrer Maximus til kamp, mann mot mann, med hele Rom som publikum. Kampen ender med at Maximus til slutt dreper Commodus, før han til slutt segner om og dør selv.

Filmen mottok velfjortjent 5 Oscar-statuetter, inkludert «Beste film» og «Beste mannlige hovedrolle» (Crowe).

 

«My name is Maximus Decimus Meridius, Commander of the Armies of the North, General of the Felix Legions, loyal servant to the true emperor, Marcus Aurelius. Father to a murdered son, husband to a murdered wife. And I will have my vengeance, in this life or the next.”

                                      -Maximus til Commodus-

 

2 tanker på “Tidenes beste film – Gladiator

Legg igjen en kommentar