Hvor er Barack Obama?

Israelske bakkestyrker har gått inn i de palestinske områdene i Gaza, sivilbefolkningen lider som aldri før og ingen ser en snarlig løsning på konflikten. Høres dette kjent ut? For hvordan skal en løse en konflikt som har pågått helt siden staten Israel ble opprettet i 1948?

Statsledere og diplomater verden rundt har engasjert seg i konflikten. Den alltid like tilstedeværende Nicolas Sarkozy er ventet å ankomme Midtøsten i løpet av de nærmeste dagene. En person glimrer imidlertid med sitt fravær, USAs påtroppende president Barack Obama. Ifølge han selv er det fordi: «USA bare kan ha én president om gangen», ergo mener han at dette foreløpig er George W. Bush sitt bord. Men tidligere har ikke dette hindret Obama å engasjere seg internasjonalt, men denne gangen velger han likevel å holde seg unna, hvorfor?

En sannsynlig forklaring på dette er at Obama vil unngå større kontroverser før han innsettes som president. I vepsebolet Midtøsten er det lett å trå feil. Om han ikke støtter Israel kan han miste mange verdifulle støttespillere i de jødiske grupperingene i USA, og motsatt om han forsvarer Israels invasjon kan han lett miste mye av goodwillen han har opparbeidet seg ellers i verdenssamfunnet. Det hersker i hvert fall liten tvil om at den 31.januar, når Obama innsettes som president, blir Midtøsten en av ildprøvene for hans presidentgjerning.

 

 

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s